عبدالجواد ادیب نیشابوری
ملیت : ایرانی
-
قرن : 13
منبع : فرهنگ فارسی معین (جلد پنجم)
(1344 -1281 ق)، شاعر، متخلص به ادیب. در نیشابور دیده به جهان گشود و در چهار سالگى بر اثر بیمارى آبله بینایى چشم راست و قسمتى از چشم چپ خود را از دست داد. علوم مقدماتى را در همان شهر آموخت. سپس براى ادامهى تحصیل به مشهد رفت و در آنجا علوم ادبى و شعر و لغت عربى را آموخت. پس از احاطه بر ادبیات و شعر عرب، به مدت چهل و سه سال در مشهد در مدارس خیراتخان، فاضلخان و نواب به تدریس پرداخت. از شاگردان برجستهى وى استاد بدیعالزمان فروزانفر بود. وى علاوه بر فنون ادبى از علوم ریاضى و نجوم و فقه و اصول نیز بهره داشت. در شعر ابتدا پیرو قاآنى بود و سپس شیوهى خراسانى را برگزید. به دو زبان عربى و فارسى شعر مىگفت. در مشهد درگذشت و در دارالسیاده دفن شد. «دیوان» اشعارش به نام «لئالى مكنون» به چاپ رسیده است. همچنین رسالهاى در «جمع بین عروض فارسى و عربى»؛ رسالهاى در «شرح معلقات سبعه» و چند جزوه در تلخیص «شرح خطیب تبریزى بر حماسهى ابوتمام» نوشته است.[1]
عبدالجواد بن (ملا) عباس (و. نیشابور 1281 ه.ق./ 1242 ه.ش.- ف. 1344 ه.ق./ 1305 ه.ش.) یك چشم وى به چهار سالگى بر اثر آبله كور شد. وى تا 16 سالگى در نیشابور به خواندن مقدمات مشغول بود، سپس به مشهد رهسپار شد و نخست در مدرسه خیرات خانى و بعد در مدرسه فاضلخان و مدرسه نواب منزل اختیار كرد و فنون و ادبى را فراگرفت و بیشتر اوقات را در مطالعه كتب ادبى عرب مىگذرانید. از آثار او چیزى به طبع نرسیده. رسالهاى در جمع بین عروض فارسى و عربى و رسالهاى در شرح معلقات سبع و چند جزوه در تلخیص شرح خطیب تبریزى بر حماسه ابوتمام نوشته. ادیب تا پایان عمر مجرد زیست و مالى نیندوخت و گروهى از ادباى معاصر تربیت یافته اویند. در شعر نخست پیرو قاآنى بود و بعد شیوه خراسانى را اختیار كرد.
به فارسى و عربى شعر مىگفت. قریب 6000 بیت از اشعارش را جمع كردهاند.
عبدالجواد از معاریف ادباى عصر حاضر بوده شرح حال او را در آغاز دیوانش كه مطبوع است و در برخى از كتب و مجلات دیگر چاپ شده است .
وى در سال 1281 ق در نیشابور متولد شده مقدمات عربى را همانجا تكمیل و در سال 1297 ق به مشهد آمده و در مدرسه نواب مشغول به تحصیل و تدریس گردیده و با اینكه یك چشمش در اثر بیمارى آبله از دست رفته و از چشم دیگر هم به زحمت استفاده مىكرده و مطالعات عمیق داشته و دقیقهاى بیكار نبوده و جز با معدودى از آشنایان با دیگرى مراوده نداشته و با مناعت طبع زندگى مىكرد و متجاوز از چهل سال به تدریس اشتغال داشت تا در 15 ذیقعده كه خود مكرر مىگفت در ذیقعده وفات خواهم یافت در سال 1344 ق درگذشت و در دارالسیاده مدفون شد شیخ احمد بهار متوفى 1366 در تاریخش به دو مصرع گفت.
دور ادب نپرورد بهر ادیب تالى
جاى ادیب خالى جاى ادیب خالى
فعالیت ها : : مشاهیر / عالمان و دانشمندان / ادبیات و کتاب
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}